Vilt

Ontstaan van klitten
Klitten ontstaan doordat losse haren vast draaien in de haren die nog vast zitten in de huid. De meeste katten wassen de losse haren er zelf uit maar als dit niet lukt ontstaan er klitten. Als deze niet worden verwijderd gaan ze aan elkaar kleven en zal er vilt ontstaan. Zo kan het dat een kleine klit uiteindelijk een grote viltplek worden doordat de haren eromheen erin vastklitten.
Vilt is vergelijkbaar met tapijt. Het is soms moeilijk te zien dat een kat klitten heeft. Het hoeft ook helemaal niet zichtbaar te zijn.
Bij de eerste foto zie je de bovenkant van de vacht waar de haren nog los van elkaar zitten, maar bij de tweede foto zie je de onderkant, het deel wat tegen de huid zat. Het is ernstig vervilt.

Waar het soms niet zichtbaar is dat de vacht (gedeeltelijk) vervilt is, is het wel te voelen; Bij een kat zonder klitten voel je een zacht velletje. Bij een vervilten vacht voel je niet het zachte velletje, maar de viltlaag die hard aan voelt.

Onder de vervilten vacht kan de huid naar geirriteerd raken. Het kan gaan broeien, maar het kan ook dat uw kat zelf probeert de vacht los te trekken en zo de huid beschadigd.

Vilt kan snel ontstaan dus controleer de vacht van uw kat regelmatig en probeer klitten er zo snel mogelijk uit te pluizen of uit te kammen. Als de vacht vervilt is, is het niet meer uit te kammen, dit zal uw kat erg veel pijn doen.
Ook eruit knippen raad ik niet aan; het vilt zit zo dicht op de huid dat je makkelijk in de huid knipt.
De enige oplossing om het vilt te verwijderen is door het te scheren.
Nou snap ik natuurlijk dat een geschoren kat niet mooi is om te zien, toch is dit de enige mogelijkheid om het vilt te verwijderen zonder de kat teveel pijn te doen.

Je denkt misschien dat vilt alleen ontstaat in de vacht van langharige katten, toch kan dit ook bij de kortharige kat voorkomen. Bijvoorbeeld als ze last hebben van overgewicht. Ze kunnen er simpelweg niet (goed) bij om zichzelf te wassen. Of als ze ouder worden en last krijgen van gewrichtsproblemen.