Hoe werk ik

Ik kom bij u thuis, en werk zonder narcose en dwangmiddelen. Na een korte kennismaking zal ik samen met u bekijken welke behandeling het beste is voor u en uw kat.

Als een vacht vol zit met klitten of bij de vacht die vervilt is geraakt, is scheren de enige oplossing. Ik probeer hierbij de kat niet helemaal kaal te scheren, maar kort. Als de vacht op de staart, poten en kop niet in de klit zitten, kam ik deze uit. U zult merken dat uw kat zich weer veel lekkerder voelt en beweeglijker is als hij verlost is van zijn klitten.
Heeft uw kat wat enkele klitten dan zal ik alleen deze verwijderen.
Het kan ook zijn dat uw kat het niet toelaat om zich te laten kammen en regelmatig klitten krijgt. Dan kan het soms ook beter zijn om (gedeeltelijk) te scheren.

Voorgaande jaren heb ik gewerkt in de overtuiging dat ontwollen hielp bij het bijhouden van de vacht. Het maakt het makkelijker voor u als eigenaar om de vacht bij te houden en het is niet schadelijk voor de vachtconditie.
Nieuwe inzichten hebben mij ervan overtuigd dat de vachtconditie er toch niet beter van wordt door het ontwollen. De wol komt snel terug in minder goede kwaliteit wat hierdoor ook sneller klit.
Bovendien heeft onderwol ook een beschermende funktie; In de winter zorgt het ervoor dat uw kat het niet koud krijgt en in de zomer beschermt het tegen hitte.
Dit is voor mij de reden dat ik ben gestopt met het ontwollen van katten.

Ik knip niet standaard de nagels, maar als dit noodzakelijk is is dit geen probleem.

Ik plan voldoende tijd in om niet gehaast te hoeven werken. Als uw kat gedurende de behandeling laat merken dat het even teveel wordt geef ik hem even een momentje om tot rust te komen. Soms helpt een beetje afleiding met een speeltje, een knuffel of een snoepje.
Het kan zijn dat uw kat gedurende de behandeling zo gestresst raakt dat het beter is om te stoppen. Ik kan dan op een later moment terug komen.

De meeste katten laten een vachtbehandeling heel goed toe. Een enkele keer laat de kat het niet toe, in dat geval adviseer ik om een rustgevend tabletje bij uw eigen dierenarts te halen. Ik zal het echter altijd eerst zonder tabletje proberen.
Als uw kat te erg gestresst is of agressief wordt is het beter om te stoppen met de behandeling. Dan is het diervriendelijker om uw kat bij de dierenarts onder narcose te laten behandelen.

Het is mogelijk dat ik uw kat na de behandeling was, maar voor veel katten geeft dit veel stress. Ik doe dit daarom alleen als ik in kan schatten dat uw kat dit zal accepteren. Een kat die ik helemaal heb moeten scheren was ik wel standaard met een washandje zodat de kleine losse haartjes en eventuele huidschilvers ook verwijderd zijn.

Konijnen was ik niet! Konijnen zijn hele gevoelige dieren wat het wassen gevaarlijk maakt. Ze koelen snel af en door de stress kan een konijn in shock raken en overlijden.