Vachtverzorging

Alle katten hebben vachtverzorging nodig. Langharige, maar ook kortharige katten! De meeste katten kunnen dit zelf maar soms hebben ze er wat hulp bij nodig. Er kunnen dan klitten ontstaan die uiteindelijk gaan vervilten.

Wist u dat een kat of konijn die klitten heeft, pijn heeft bij elke beweging die hij of zij doet? En dat zelfs aaien pijn doet?! Klitten trekken voortdurend aan hun velletje. Een kat die klitten in zijn vacht heeft zal zich zo min mogelijk bewegen om zo te voorkomen dat hij pijn heeft.

Ontstaan van klitten

Klitten ontstaan doordat losse haren vast draaien in de haren die nog vast zitten in de huid. De meeste katten wassen de losse haren er zelf uit maar als dit niet lukt ontstaan er klitten. Als deze niet worden verwijderd gaan ze aan elkaar kleven en zal er vilt ontstaan. Vilt is vergelijkbaar met tapijt. Het is soms moeilijk te zien dat een kat klitten heeft. Het hoeft ook helemaal niet zichtbaar te zijn, maar dan is het wel te voelen; Bij een kat zonder klitten voel je een zacht velletje. Bij een vervilten vacht voel je niet het zachte velletje, maar de viltlaag die hard aan voelt.

Het zijn voornamelijk de (half) langharige katten die last kunnen krijgen van vachtproblemen, maar ook kortharige katten kunnen vachtproblemen krijgen.
Oudere katten kunnen last krijgen van gewrichtsproblemen (artrose) waardoor het pijnlijk wordt om zichzelf te wassen en verzorgen. Ze hebben dan hulp nodig om te voorkomen dat ze last krijgen van vachtproblemen.

Katten met overgewicht kunnen zich niet goed wassen omdat ze er niet bij kunnen. Op deze manier kan ook de korthaar kat last krijgen van klitten en een vervilten vacht.